Gazetecilik Bölümü

Hakkımızda :::

Hakkımızda

 
                                                    

Misyon:
Gazetecilik bölümünün ana misyonu, geleneksel ve dijital gazetecilik için içerik üretebilen, üretilen içeriği uygun formatlarda tasarlayabilen ve yayımlayabilen; dijital medyanın etkileşimli ve katılımcı özelliklerini kullanabilen; internetin sağladığı olanakları gazetecilik pratiklerinde kullanabilen; medya okuryazarı niteliklerine sahip; gazetecilik mesleğinin etik değerlerine uygun davranan; gazeteciliğin toplumsal gelişmedeki olumlu rolünü kavrayan öğrenciler yetiştirmektir.
Programın misyonu özelde medya genelde iletişim sektöründe çalışmak üzere kuramsal ve uygulama bilgisiyle tam donanımlı, iletişim sektörünün sorunlarını bilen, eleştirel yaklaşabilen ve bunlara çözüm üretebilecek, etik ilkelere bağlı, sosyal sorumluluk sahibi, nitelikli geleceğin gazetecilerini yetiştirmektir.

Vizyon:
Trabzon Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünün vizyonu, gazetecilik alanında bilgili ve donanımlı; dijital teknolojileri yetkin biçimde kullanabilen; gazetecilik alanındaki hızlı dönüşümlere ayak uydurabilen bireyler yetiştirmektir. Bölüm, güçlü teknolojik alt yapısıyla, fizik olanaklarıyla öğrencilerine kuramsal eğitimin yanı sıra güçlü uygulamalı eğitim de vermektedir. Gazetecilik Bölümünden mezun olacak öğrencilerin hem dijital teknolojileri yetkin kullanabilme becerileri, hem iyi gazetecilik yapabilme yetkinlikleri, hem de entelektüel nitelikleriyle kısa sürede gerek medya sektöründe gerekse de akademik camiada en çok kabul gören meslek insanları olmaları temel gelecek hedefimizdir.


Kariyer Olanakları:
Gazetecilik mezunlarımız, etik kurallar çerçevesinde, toplumu bilgilendirmek amacıyla, yazılı medya kuruluşlarında olduğu kadar görsel ve işitsel medya kuruluşlarında da, özellikle haber merkezlerinde, görev üstlenebilecek düzeyde eğitim almaktadırlar. Bölüm mezunları, çeşitli kuruluşlarda basın danışmanlığı; gazete ve dergilerde muhabir, editör, redaktör, sayfa tasarımcısı, internet haberciliği ve editörlüğü gibi pozisyonlarda çalışabilmektedir. Gazetecilik mezunu kişiler, basım yayın organlarında, medya kuruluşlarında, reklamcılık sektöründe ve daha pek çok alanda çalışma imkanı bulabilirler.

Gazetecilik Bölümünden mezun olan öğrenciler, günlük ulusal gazetelerde, haber kanallarında, ulusal ve yerel kanalların haber bölümlerinde, aktüel ya da sektörel dergilerde, internet haberciliği yapan şirketlerde, yerel basında, halkla ilişkiler sektöründe, sivil toplum örgütlerinde, reklam ajanslarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, basın işletmeciliği ve bilişim sektöründe; muhabir, editör, basın danışmanı, sayfa tasarımcısı, yayın koordinatörü, medya planlamacısı, internet gazetecisi, köşe yazarı, röportaj yazarı, eleştirmen vb. olarak görev yapabilmektedirler.

Gazetecilik Bölümü Program Çıktıları:
Eğitim–öğretimin uluslararası standart ve kalite düzeyinde olması amacıyla Trabzon Üniversitesi tüm akademik birimleriyle Bologna Süreci çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar fakültemizde ve bölümümüzde de devam etmektedir. Bu kapsamda mezunlarımızda bulunması gereken bilgi, beceri ve mesleki yetkinlikler program çıktıları olarak tanımlanmış ve aşağıda sınıflandırılarak sıralanmıştır:

Bilgi:

  1. Gazetecilik temel kavram ve uygulamalarını bilir.
  2. Toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişmelerle gazetecilik alanı arasındaki ilişkiyi kurar ve gazeteciliğin toplumsal işlevini derinlemesine kavrar.
  3. Kuramsal ve uygulamalı olarak bir bilimsel araştırmanın nasıl yapılması gerektiğini bilir.
  4. Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal yapıların dinamiklerine ve bu dinamiklerin kavranmasına yönelik bilgiye sahip olur.
  5. İletişim alanındaki farklı kuram ve modelleri ve eleştirel çalışmalar kapsamında yer alan yaklaşımlara ilişkin kuram ve yöntemleri bilir.
  6. Bilgiyi gazeteciliğin gerektirdiği farklı tarzlarda, uygun bir dille ve etkili bir gazetecilik biçimi içinde sözcük, ses, görsel, imge gibi farklı bileşimler olarak yapılandırabilir.
  7. İçerisinde medyanın rol ve sorumluluklarının düzenlendiği anayasal, yasal ve uluslar arası yasal çerçeveyi bilir.
  8. Haber medyasının normlarını, uygulamalarını ve halk tarafından algılanmasını etkileyen ulusal ve uluslar arası düzeydeki düzenleyici, politik, ekonomik ve sosyal gelişmeleri kavrayabilir.
  9. Gazetecilik, bilgi teknolojisi ve toplum arasındaki ilişkileri ve haberlerin içeriğini ve yaygınlaştırılmasını etkileyen teknolojik gelişmeleri kavrayabilir.
  10. Sosyal bilimler, iletişim ve gazetecilik alanlarındaki gelişmeleri, yeni yaklaşımları, araştırma ve bilgileri takip ederek öğrenir ve bu yolla kendini geliştirebilir.
Beceri:
  1. Gazetecilik mesleğini yürütebilmek için gerekli araç ve teknolojileri kullanabilir.
  2. Sosyal ve kültürel ortamdaki iletişim öğelerinin, sosyal psikolojik kökenli temel kaynaklarının ayırdına varır.
  3. Haberi, iletişim mesleği, dinleyici kitlesi ve hizmet edilen amaç için uygun şekil ve biçimlerde doğru ve açık bir şekilde yazabilir.
  4. Yaratıcı, yenilikçi ve anlaşılabilir bir şekilde alanıyla ilgili konularda yazılı, sözlü ve görsel anlatı biçimleriyle kendini ifade edebilir.
Tutum, Davranış ve Mesleki Yetkinlikler:
  1. Haber içeriğinin yerel, ulusal ve uluslararası alandaki etkilerini analiz edip kritik gözle değerlendirebilir.
  2. Gazetecilikte bilgi ve haber kaynaklarını bulmak ve değerlendirmek için araştırma yöntemlerini kullanabilir, elde ettiği bilgiyi mesleğine uygun olarak değerlendirir.
  3. Küresel ve yerel medya sektörlerinin yapılarını ve üretim süreçlerini kavrayarak, stratejileri ve yayın politikalarını değerlendirebilir.
  4. Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.
  5. Irkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı politikaların farkına varır, ayırt eder ve bunlara karşı duyarlı davranır.
Lisansüstü Eğitim:
Gazetecilik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı


Misyon:
Gazetecilik alanında uzmanlaşma olanağı sağlayarak, eleştirel düşünceye sahip, alanında bilimsel araştırma yapabilen, projeler üretebilen, üretilen projeleri toplumun ve gazetecilik alanının ve mesleğinin hizmetine sunabilen mezunlar yetiştirmek.

Vizyon:
Gazetecilik yüksek lisans programları arasında en çok tercih edilen program olmak.

Kariyer Olanakları:
Gazetecilik Yüksek Lisans Programını tamamlayanlar medyada iletişim profesyoneli olarak çalışabilir, özel veya kamu kuruluşlarında iletişim uzman ve danışmanlığı görevlerinde bulunabilirler. Ayrıca iletişimin veya sosyal bilimlerin herhangi bir bölümünde doktora programına da devam ederek akademik kulvarda ilerleme olanağı bulabilirler.

Program Çıktıları:
Bilgi:
  1. İletişim ve gazetecilik alanındaki kuramları ileri düzeyde bilir.
  2. Genelde basın tarihini ve özelde Türk basın tarihini bilir.
  3. Interdisipliner bir alan olarak iletişimin ve gazeteciliğin diğer disiplinlerle ilişkisini kurabilir.
  4. Gazeteciliği etkileyen siyasi, ekonomik, toplumsal gelişmeleri kavrar.
  5. Gazetecilik meslek ilkelerini kavrar.
Beceri:
  1. Gazetecilik alanındaki bilgi ve yeteneklerini diğer alanlara uygulayarak teknoloji ve bilgi tabanlı bir toplumda katma değer yaratabilir. 
  2. Alanla ilgili bilgi ve birikimini artırmak için olanaklar oluşturabilir ve sürdürebilir.
Yetkinlik:
  1. Gazetecilik sektörünü analiz ederek, sektöre katkı sağlayacak fikirler geliştirebilir.
  2. Bilimsel ve mesleki etik ilkelere uyar.
  3. Alanla ilgili bilimsel araştırma yapabilir ve yaptığı çalışmayı etkili bir şekilde sunabilir.                                            
Menüyü Kapat